Culinaire ateliers in gastenkamers
U bent hier: Home Kamers Aux Gaïetés de la Sabotière Recepten Tête de Moine met Chimay

Tête de Moine met Chimay


Maar wat zit er toch schuil achter die bewuste ‘monnikskoppen’ (Têtes de Moine)? Deze regionale specialiteit is een gehaktbal met een vulling van Chimaykaas die in Ardense ham en spek gewikkeld is.

En om het allemaal nog lekkerder te doen smaken, doet u er een sausje met Chimay-bier bij!

 

Ingrediënten voor vier

4 monnikskoppen
800 g wortelen
200 g rijst
1 ui
1 blauwe trappist van Chimay
Een beetje bruine kandijsuiker
Een beetje boter
Een beetje bindmiddel voor bruine saus
150 ml slagroom
Zout en peper uit de molen
Verse tijm
1 citroen
Verse peterselie

Bereiding

  1. Fruit de monnikskoppen aan in een beetje boter tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Breng op smaak. Voeg daarna de 33 cl blauwe trappist toe en laat 20 tot 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  2. Schil de wortelen en snij ze in de lengte in vier en daarna in kleine stukjes. Gaar ze met een in blokjes gesneden ui en de tijm. Als de wortelen gaar zijn, niet volledig afgieten. Doe het citroensap erbij en breng op smaak.
  3. Kook de rijst en zet opzij.
  4. Haal de monnikskoppen uit de kookpot en hou ze warm. Laat de saus inkoken en voeg de bruine suiker toe. Kruid eventueel bij. Voeg 150 ml slagroom en het bindmiddel voor de saus toe.
  5. Leg in elk bord een monnikskop in het midden, dan de wortelblokjes aan de ene kant en de rijst uit een uitsteekvormpje aan de andere kant. Versier de monnikskop met een takje tijm en giet de saus erover. Bestrooi met gehakte peterselie.

 

Waar koopt u de bewuste ‘Têtes de Moine’?
Bij slager Michaël Lobet, Boucherie du Lac, Rue du Lac 18, 6461 Virelles


Wallonie Commisariat Général du Tourisme

Commissariat général
au Tourisme
de la Région wallonne

Wallonie Belgique Tourisme

Wallonie-Bruxelles tourisme.